2014. szeptember 5., péntek

Májjal, sonkával töltött patiszon

Nemrég otthon jártunk, és jól feltankoltunk zöldségekkel, gyümölcsökkel. Ezeknek az íze összehasonlíthatatlan az ittenivel. Hiába van egy kis piac a mi városunkban is, amitől a helyiek el vannak ájulva, nekünk van összehasonlítási alapunk, és nekünk ez a piac nem piac. Mi is hasonló méretű kisvárosból származunk, mégis a piac nálunk tele van őstermelőkkel, ezer féle standon válaszhatunk az érettebbnél érettebb gyümölcsökből és zöldségekből, a boltihoz képest a legtöbbször olcsóbb áron. Itt pedig mit kapunk: a bolti ár háromszorosáért két viszonteladótól megvehetjük ugyanazt, ami a boltban is kapható. Köszönjük, nem!


Az egyik zöldség, amit itt még nem is láttam, a patiszon. Most ebből készítettem kétféle ebédet is. Az egyik egy klasszikus rántott verzió volt bulgur salátával, a másik egy pedig májjal töltött variáns, ami így készült:

Hozzávalók:
1 nagy patiszon
25 dkg csirkemáj
1 kisebb hagyma
15 dkg főtt sonka
2 ek szárított vargánya gomba
1 kk majoranna
1 kk só
frissen őrölt bors
1 ek olivaolaj

Elkészítés:
A patiszont alaposan megmosom, kalapját levágom, a belsejét kivájom kb. egy cm vastagságúra. A magokat kidobom, a kikapart húsát pedig apró kockákra aprítom, félreteszem. A hagymát felaprítom és egy evőkanál olivaolajon megdinsztelem. A hőmérsékletet magasabbra állítva hozzáadom a megmosott, apró falatokra vágott csirkemájat. Amint ez minden oldalán átsült, hozzáteszem a felkockázott főtt sonkát és az előzőleg beáztatott vargányát. Fűszerezem, majd amint a levét elforrta, le is veszem a tűzről.

Ezzel a töltelékkel megtöltöm a kivájt patiszont, és 180 ºC-os sütőben alufóliával lefedve kb. egy óra alatt készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése