2014. szeptember 22., hétfő

Csülök pékné módra kelbimbóval

Most hétvégén az új vaslábasunk teszteléséhez választottuk ezt a nem túl kalóriaszegény ebédet. Azzal próbáltuk kicsit egészségesebbé tenni, hogy fele részben krumplit és fele részben kelbimbót használtunk zöldségágyként, és házi készítésű savanyúságot ettünk hozzá.

Hozzávalók (4 személyre):

A csülök főzéséhez:
2 kg hátsó csülök
4 babérlevél
1/2 fej fokhagyma
1 nagy hagyma
1 ek só
15 szem feketebors

A sütéshez:
40 dkg krumpli
40 dkg kelbimbó
2 nagyobb hagyma
1 fej fokhagyma
só, bors

3 dl barnasör a locsoláshoz

Elkészítés:
A csülköt megmossuk, majd kuktában feltesszük főzni annyi vízzel, ami ellepi. Hozzátesszük a főzéshez felsorolt fűszereket és kb. 40 perc alatt puhára főzzük. Az a jó, ha hús könnyedén leválik a csontról. Ha kihűlt, kisebb darabokra vágjuk.

Amíg a hús fő, addig elkészítjük a zöldségágyat hozzá. A krumplit megmossuk, meghámozzuk, majd hasábokra vágva a kikent vaslábas aljára helyezzük. A kelbimbót megmossuk, külső leveleit eltávolítjuk, félbevágjuk, majd a krumpli közé szépen betesszük. A hagymát cikkere vágjuk, a fokhagymagerezdekkel együtt a krumpli, kelbimbó közé szépen elrendezgetjük, az egészet megsózzuk. Bőrrel felfelé ráhelyezzük a csülökdarabokat, amiket előzőleg préselt fokhagymával, sóval bedörzsölünk.

180 ºC-os sütőben először 30 percig lefedve sütjük, majd a fedőt levéve kb. egy óra alatt ropogósra sütjük. Közben 20 percenként meglocsolgatjuk sörrel. Esetleg a sonka kimaradt főzőlevével. Egyszerre csak kevés folyadékot öntsünk hozzá, mert az ételnek inkább sült állagúnak és nem főttnek kell lennie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése