Már korábban említettem, milyen sok zöldségfélét hoztunk otthonról. Ezek egyike a cékla volt, amit sokkal változatosabban lehet elkészíteni, mint csak savanyúságként. Néhány üveggel azért tettem el belőle, de mivel ez az első ilyesfajta kísérletem volt, a receptet majd csak akkor teszem fel a blogra, ha felbontáskor is vállalhatónak érzem. Most viszont több, mint vállalhatónak érzem a következő receptet, ami egy céklás humusz, aminek egyszerűen nem tudtuk abbahagymi az evését, olyan jól sikerült. A vad színe ne riasszon el senkit az elkészítésétől. Íze a római kömény miatt picit más, mint a hagyományos humuszé, de ez csak előnyére válik.
Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó
2 kisebb cékla sütőben sütve
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 kk római kömény
3 ek tahini
1 dl jó minőségű extra szűz olivaolaj
1/2 citrom leve
só ízlés szerint
A díszítéshez: olivabogyó, szeletelt mandula
Elkészítés:
A csicseriborsót éjszakára beáztatom, és másnap kuktában puhára főzöm. Leszűröm, de a főzővizet nem öntöm ki, mert később még jól jöhet a massza állagának beállításához. A római köményt száraz serpenyőben megpirítom, majd mozsárban megőrlöm.
A céklát alufóliába tekerem és 180 ºC-os sütőben puhára sütöm (kb. 1 óra, a cékla nagyságától függ). Ha kihűlt, megpucolom, kockákra vágva aprítógépbe teszem. Hozzadom a megfőtt csicseriborsót, a citromlevet, fokhagymát, tahini szószt és a csicseriborsó főzővizéből egy keveset, hogy könnyebb legyen az összedolgozás. Pépesre aprítom, majd üvegtálban tálalom. A tetejére kerülhet olivabogyó, exta olivaolaj, vagy szeletelt mandula. Pitával mártogatva fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése